28 Mart 2024
AKADEMİSYEN, ÇEVİRMEN, ELEŞTİRMEN VE YAZAR.
Doç. Dr. Bedreddin Cömert
27 Eylül 1940, Samsun Vezirköprü’de dlğdu.
Sivas Lisesinde parasız yatılı olarak okumuştur. İtalya’dan burs alarak Roma Üniversitesi İtalyan Dili ve Edebiyatı bölümünden öğrenim görmüştür.1971 yılında Roma Üniversitesi Felsefe Enstitüsünde doktorasını tamamladı. 1972 yılında Hacettepe Üniversitesi Sanat Tarihi bölümünde öğretim görevlisi olarak atandı. Bedrettin Cömert “Benedetto Croce’nin Estetiğinde İfade Kavramı ve İfadenin İletimi Sorunu” isimli tezi ile doktorasını tamamladı. Sanat Tarihi doktoru unvanını aldı.
Hacettepe Üniversitesi’nde siyasal mücadelenin içinde yerini aldı.
1977’de Diyarbakır’da işkence gördü. Bedrettin Cömert yoğun bir yazı ve çeviri etkinliğinin içine girdi. 60’lı ve 70’li yıllarda dönemin belirli dergilerinde yazıları yayımlanmıştır. Varlık, Soyut, Yeni Ufuklar, Yeni Ortam dergilerinde şiirleri yayımlandı. Eleştirici çalışmalarına ağırlık verdi. Cömert 1950′ yıllarında giriş yaptığı edebiyat dünyasında ismini daha çok eleştiri yazıları ile duyurdu. Önemli çeviriler yaptı. Gombrich’in Sanatın Öyküsü çevrisi ile 1977 yılında Çeviri Ödülünü kazandı. Bedrettin Cömert üzerine hazırlanan iki önemli çalışma, Hacettepe tarafından yayınlandı.
GİOTTO’NUN SANATI, CROCE’NİN ESTETİĞİ, MİTOLOJİ VE İKONOGRAFİ, ELEŞTİRİYE BEŞ KALA.
TÜM ÖĞRETİM ÜYELERİ DERNEĞİ BAŞKANI, HACETTEPE’DE ÇIKAN OLAYLARI ARAŞTIRAN KOMİSYON BAŞKANI.
AKADEMİSYEN, SANAT TARİHÇİSİ
11 TEMMUZ 1978 DE EŞİ VE ÇOCUKLARIYLA ARABASINDA ÇAPRAZ ATEŞE TUTULARAK KATLEDİLEN
DOÇ.DR. BEDRETTİN CÖMERT’İ SAYGI VE ONURLA ANIYORUM.
Bedrettin Cömert’in vurulması, sadece dönem aydınları arasında değil; siyaset, sanat ve akademi dünyasında da büyük yankılanmalar bulur. Üniversiteler dalgalanır, siyasetçiler maval okurlar yine kürsülerden. Ama ah şu şairler, duyargaları her daim açık olan şairler, işte onlar Bedrettin’i tarihe bir kez daha sabitleyecek, onu ölümsüzlüğe taşıyacak dizeleri yazarlar üst üste.
“Bir Türkmen kocası söyledi son kez / Hayattan değerli yoktur, bilesin /
Ama körpenin, palazın kanıyla kanayan bir yol olduğunda hayat /
Asma kendi ışgınını kuruttuğunda /
Her Bedrettin ölümle uzlaşır uzlaşılacaksa!
AKADEMİSYEN, ÇEVİRMEN, ELEŞTİRMEN VE YAZAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir