28 Mart 2024

Ay Kolonileri

Ebedi Işığın Zirveleri: Ay Kutup Noktaları
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
❪Ay Kolonileri❫
❖ Dünya’nın yegâne uydusu Ay, gelecekte insanların kolonilestirecekleri ilk cisim olacak. İkinci sırada ise malum, Mars geliyor. Üçüncü cisim olarak her ne kadar imkansız gibi görünse de bizim ateşli gezegenimiz Venüs olacaktır. Venüs gezegenin zemini, herhangi bir yaşam türüne uygun olmadığı için, gelecekte “Venüs Atmosfer Kolonileri” şeklinde biz insanlara hizmet vermesi bekleniyor. Eğer bu projelerde başarılı olursak, bir sonraki hamlemiz “Dış Güneş Sistemi” cisimleri olacaktır. Mesela Ganymede, Europa, Titan yada Triton uyduları. Her biri bir gezegen boyutundalar ve bünyelerinde gani gani su rezervleri bulunduruyorlar. Ama önce ilk sınavımızı basarıyla vermemiz gerekiyor. Bu yüzden gelecekte kuracağımız Ay Kolonilerinde sıfır hata ile binalar kurmamız gerekiyor.
Regolit Temelli Ay Binaları
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
❖ Ay’da bir bina inşaat etmek görece zor ve zahmetli bir iştir. Hadi onu başardık diyelim, oksijen üretimi, enerji santrallleri ve mikro meteorları savuracak zırhları kurmak ayrı bir problem. Neyseki Ay’da bazen güneş hiç batmıyor. Yani belli noktalarında. İste bu yerlere güneş panelleri kurulması bekleniyor. Bu paneller zarar görene kadar durmadan enerji sağlayacaklar. Bir sonraki problem, binaların insaasında kullanılacak olan betonu üretmek. Bilimadamları bu konuda çılgın bir projeleri var: “Hipotetik İnşaat malzemesi….”
❖ Ay betonu da denilen bu malzeme ile Ay’da 1 kilometre yüksekliğinde binalar kurmak mümkün olacak. Bu denli uzun ve geniş binalara birde güneş panelleri ile kaplanırsa, bir binanın enerji sorunu kökten halledilmiş olacaktır. Çılgınca ama mükemmel bir proje bu. Dünya’dan aya beton malzemesi götürmek hem zor hemde masraflı bir iştir. Bu yüzden Ay yüzeyinde gani gani bulunan Regolit (Ay tozu) kullanılması planlanıyor. Böylece gelecekte kurulacak olan Ay üslerinin maliyetleri ciddi ölçüde azalmış olacaktır. Tabii bu projeden hoşnut olmayan-olmayacak olan kesimler de bulunuyor. Şirketler arasında geçen bol entrikalı bir bilimkurgu hikâyesi çıkar mı bundan? Neden olmasın.
❪Regolit; milyarlarca yıldır Ay yüzeyine yağan meteorit tozuna verilen ad. Bugün ay yüzeyinde en bol bulunan, pudramsı, yapışkan bir element. Ay yüzeyinde dolaşan tüm astronotların elbiselerini siyaha boyayan, girmdedik hic bir yer bırakmayan bu tozlar, gelecekte oksijen üretiminde de kullanılacaklar❫
Ebedi Işığın Zirveleri: Kutup Noktaları
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
❖ Ay’ın her iki kutbu da sürekli olarak bol miktarda güneş ışığı alıyor. Bu kesimlerde güneş ışığının tek bir an bile olsun kapanmadığı alanlar mevcut. Bunlara “ebedî ışığın zirveleri” gibi bir isim takmışlar. Ay yerleşimleri konusunda, en çok göz önünde bulundurulan yerlerden biri de güneş ışığının bu denli bol olmasından dolayı kutuplar. Belki de ileride, Ay yerleşimleri hayata geçirilir. Hatta orada, Witcher
serisindeki Ebedî Ateş İnancı misali katı bir kült bile ortaya çıkar. Güneş panelleri ile kaplı kilometrelerce yükseklikteki tapınaklar, Ay’ın gri karanlığı üzerinde açılan ışıklı vahalar… Hayali bile heyecan verici.
❖ Bilimkurgunun, bilimsel tarafına dönecek olursak; bu bahsedilen kulelerin kurulması gerçeklikten o kadar da uzak değil. Elbette, bilgisayar oyunu oynar gibi tek tıkla bütün mesele çözülecek demiyoruz fakat görece daha kolay olacak. Mesela Dünya’da bir kilometre uzunluğunda bir kule inşa etmek büyük bir zahmet gerektirir çünkü Dünya’nın Ay’a kıyasla güçlü bir yer çekimi var. Ama Ay’da böyle bir sorun yok. İnşa ettiğimiz kule son derece uzun olsa bile kendi ağırlığı altında çökmeyecektir. Mesela yirmi santim kalınlığındaki duvarlar, birkaç kilometre uzunluğundaki bir kuleyi sapasağlam ayakta tutabilir. Ay yüzeyinde sürekli olarak güneş ışığı gören bir bölgeye kurulmuş bu kuleleri paneller ile donatırsak, yüksek miktarda enerji de elde edebiliriz.
❖ Elbette ki Ay’a kurulacak bir yerleşimin önünde sadece ekonomik zorluklar durmuyor. Ay, kalıcı yerleşimler için son derece olumsuz bir ortama sahip. Atmosferi yok, sıcaklıklar ekstrem boyutlara ulaşabiliyor, üstelik Ay’a çarpan meteorlar oradaki bir insan yerleşimini trajik bir darbeyle sonlandırabilir. Bir kilometrelik rüzgâr gülleri kan ve aleve karışıp buhar olabilir. Dünya’dan dahi gözlemlenebilecek böylesi bir felaket yeryüzündeki insanların ruhani dengesini alt üst edebilir. Ay, insan bilincinde kuşkusuz çok mühim bir yere sahip.
Buna ek olarak, Ay’a nükleer enerji istasyonları da kurulabilir. Ay’da inşaat yapmak devasa miktarda enerji isteyecektir. Dünya üzerindeki pek çok uzay ajansı bu maliyeti üstlenmeyi göze almış halde. Fakat maliyet bir kenara, Ay’a kadar gidip inşaat yapmak, nükleer enerji istasyonu kurmak ciddi ölçüde teknolojik birikim isteyen bir proje. Elbette bugün dünyada sahip olduğumuz nükleer istasyonlar değil de daha hafif ve daha “ekonomik” mini-istasyonlar Ay’a yerleştirilebilir. Ay yüzeyinin büyük kısmı güneş ışığı görmüyor ve güneş ışığı gören kısımlarla da gelecekteki Ay yerleşimlerini beslemek mümkün olmayabilir…
Ay Kolonileri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir