19 Nisan 2024
DİNOZORLARI YOK EDEN KRATER
Meksika, Yucatán Yarımadası’nda Chicxulub Krateri. 180 km çapında ve 12 km genişliğinde 66 milyon yıl önce Dünya’ya çarpan bir asteroit tarafından oluşturuldu.
Krater artık kısmen zeminde olmasına rağmen, eski zamanında sığ bir denizin altındaydı. Çarpışma, dinozorlar da dahil olmak üzere türlerin yüzde 75’inin yok olmasına yol açtı. Çarpmanın şiddeti uzaya erimiş kaya ve enkaz gönderdi. Dünya’ya döndüğünde, yanan enkaz muhtemelen gezegenin büyük bir kısmını yaktı.
Dünya tarihindeki en büyük megatsunamilerden bazılarına neden oldu. Bolid bir saniyeden kısa bir sürede Dünya kabuğuna gömülürken aşırı ısınmış toz, kül ve buhar bulutu kraterden yayıldı. Patlama sonucu atmosfere salınan asteroit parçalarıyla birlikte kazılan materyal, Dünya atmosferine tekrar girince ısıtılmış, Dünya yüzeyini kavurmuş ve muhtemelen küresel yangınlara neden olmuştur; bu arada, eno S hock dalgaları küresel depremlere ve volkanik patlamalara neden oldu.
Bilim insanlarına göre, etki aynı zamanda dünyayı yıllardır saran, güneş ışığını engelleyen ve besin zincirini bozan bir toz bulutu oluşturmuştur. İlk etki hayatta kalan dinozorlar muhtemelen açlıktan öldüler.
Krater 1970’lerin sonlarında petrol ararken Yucatán’da çalışan jeofizikçi Glen Penfield tarafından keşfedildi. Penfield ilk başta bu jeolojik yapının aslında bir krater olduğuna dair kanıt elde edemedi ve araştırmasına son verdi. Penfield, Alan Hildebrand ile temas ederek, bunun bir etki yapısı olduğunu öne süren örnekler elde etti.
Kraterin kökeni olarak etki kanıtları, etki kuvars, yerçekimsel anomali ve çevredeki tektitleri içerir. Son yıllarda, Chicxulub krateri çağına yakın birçok başka krater keşfedildi. Bu, Chicxulib’in etki neredeyse aynı anda meydana gelen birkaç etkiden sadece biri olduğu varsayımına yol açtı.
Araştırma, katil kayalık parçalarının geriye kalan tek kalıntısını buldu: toz. Asteroidlerde bulunan ana elementlerden biri olan irridyumun konsantrasyonu Chicxulub kraterinin tepesinde Dünya’nın herhangi bir yerinden dört kat daha fazladır.
Kretase döneminin sonunda kayıtlı tufan birçok türü değil, sadece dinozorlar azalmıştır. Atmosfere atılan tüm malzeme ile gökyüzü karardı ve aylarca gezegen donmuş oldu. Uzun bir süre için, atmosferde toz parçacıkları ölçüde kendi ısısını azaltır, yer yüzeyine gelen güneş ışınlarını engellemiş oldu. Bitki fotosentezi aynı zamanda tüm besin zincirini etkileyen kesintiye uğradı.
Araştırmacılar çarpma ile yeni bir çalışmayla bu nesnenin kökenini belirlemiş olabilir. Mars ve Jüpiter yörüngeleri arasında yer alan asteroid kuşağı dev ilkel asteroidlerin olabileceğini önermektedir.
DİNOZORLARI YOK EDEN KRATER,DİNOZORLARI YOK EDEN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir